Internetconsultatie UBO-register trusts van start

Op 17 april jl. is het concept voor de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies gepubliceerd ter openbare consultatie. Dit moet niet worden verward met de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Dat voorstel ligt inmiddels bij de Tweede Kamer en zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort worden aangenomen.

Het eerdere voorstel voor het “nomale” UBO-register vloeit voort uit artikel 30 van de Vierde anti-witwasrichtlijn. Het nieuwe voorstel voor het “UBO-register trusts” vloeit voort uit artikel 31 van diezelfde Richtlijn. De regels zullen van toepassing zijn op trusts (of vergelijkbare constructies):

  • waarvan de trustee in Nederland woonachtig of gevestigd is; of
  • waarvan de trustee buiten de Europese Unie woonachtig of gevestigd is en namens de trust in Nederland een zakelijke relatie aangaat of onroerend goed verwerft,

en zal niet van toepassing zijn op trusts die op basis van dezelfde grondslag (artikel 31 Richtlijn) reeds in een soortgelijk register in een andere EU-staat staan ingeschreven. Het register zal worden bijgehouden door de Kamer van Koophandel (“beheerder”).

Informatie in het register

Artikel 5 van het voorstel beschrijft welke informatie moet worden opgenomen in het register. Het betreft de volgende gegevens over de trust:

  • de naam;
  • het type;
  • de datum waarop deze tot stand is gekomen;
  • de plaats waar deze tot stand is gekomen; en
  • het doel waarvoor deze tot stand is gebracht.

Over iedere uiteindelijk belanghebbende (trustee, settlor, etc.) dienen volgende gegevens geregistreerd te worden:

  • de naam, de geboortemaand, het geboortejaar, de woonstaat en de
  • nationaliteit;
  • het burgerservicenummer, […] indien dat aan de uiteindelijk belanghebbende is toegekend;
  • het fiscaal identificatienummer van een ander land dan Nederland waarvan de uiteindelijk belanghebbende ingezetene is, indien dat door zijn woonstaat aan hem is toegekend;
  • de geboortedag, de geboorteplaats, het geboorteland en het woonadres; en
  • de aard en omvang van het door de uiteindelijk belanghebbende gehouden economische belang, aangeduid in bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen klassen.

Daarnaast dient het register bescheiden te bevatten aan de hand waarvan bovenstaande gegevens kunnen worden geverifieerd. De basisgegevens worden openbaar toegankelijk, maar fiscale nummers, woonadres, geboortedag en -plaats, evenals de bescheiden ter verificatie, zullen slechts beschikbaar worden gesteld aan FIU en aangewezen bevoegde autoriteiten. De verantwoordelijkheid voor de registratie ligt bij de trustee. Deze moet tevens de uiteindelijk belanghebbenden op de hoogte stellen van de registratie.

Afscherming van de gegevens is mogelijk, echter niet van aard en omvang van het belang (al wordt dat slechts als klasse aangeduid).

Ten slotte is ook in dit voorstel een terugmeldplicht opgenomen voor incorrecte gegevens.

Het gehele voorstel is te vinden via https://www.internetconsultatie.nl/ubotrust. Hebt u vragen over het voorstel of wilt u zelf een reactie indienen? Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven